Foto: Jan Guillou
Foto: Jan Guillou

Jan Guillou 75 år

23.01.19
17. januar i år fyldte Jan Guillou 75 år.

Hvis man har sin gang på bogmesser, og især på den årlige bogmesse i Göteborg, er der i hvert fald ét ansigt, man med sikkerhed vil kunne genkende fra år til år – for han er altid til stede: Jan Guillou. At forfatteren er en så trofast gæst på den svenske bogmesse i september, skyldes naturligvis primært, at han altid har en ny bog parat, som skal præsenteres for publikum. Jan Guillou er en utroligt produktiv forfatter – og hans litterære produktion befinder sig inden for en række forskellige genrer. D. 17. januar i år fyldte forfatteren 75 år, og det markerer Rudersdal Bibliotekerne med denne lille artikel samt med materialeudstillinger i afdelingerne. Og der er nok af materialer at tage af!

Samfundskritik, agenter og korsriddere

Jan Guillou er uddannet journalist, og det var som journalist, han første gang kom i offentlighedens søgelys. Journalistkarrieren startede på det samfundskritiske svenske dagblad FiB/Aktuellt i 1966, og det var også for denne avis, Guillou i 1973 afslørede eksistensen af en omfattende overvågning af venstreradikale svenskere – en overvågning, der i medierne blev kendt som IB-affären. Jan Guillou blev idømt en fængselsstraf for sine afsløringer af den grundlovsstridige praksis – paradoksalt nok, men sådan ender den type sager ofte.

I 1981 udsendte Guillou romanen Ondskaben, hvori han skrapt kritiserede sin gamle kostskole, Solbacka. Romanen er siden filmatiseret, og filmen blev i 2004 indstillet til en Oscar (uden dog at vinde). Men det var med romanserien om agenten Carl Hamilton, Guillou for alvor fandt sit store publikum. Romanserien starter med Coq Rouge fra 1986 og omfatter i princippet 10 bind – selv om der efter bind 10 blev føjet endnu nogle romaner til serien. En del af Carl Hamilton-romanerne er filmatiseret, hvilket også gælder Guillous anden store publikumssucces: Arn-bøgerne. Fra 1998 til 2001 udsendte forfatteren 4 bind i serien, som blev voldsomt populær, såvel i Sverige som i udlandet.

Et storstilet projekt

Guillous seneste storstilede projekt er den ambitiøst anlagte romansuite Det store århundrede, som p.t. omfatter 8 bind. Serien startede med romanen Brobyggerne og fortsatte med en række mere eller mindre kulørte romaner med punktnedslag på udvalgte perioder i det 20. århundrede. I bd. 8 er handlingen nået til 1970´erne, så der er et stykke vej endnu, inden projektet er ført til ende – hvis udgivelsestakten ellers fortsætter i samme tempo som hidtil.

Ud over de længere romanserier har Guillou udsendt en lang række enkeltstående titler, hvoraf de allerfleste er oversat til dansk. I 2000 var Jan Guillou med til at oprette Piratförlaget (ikke at forveksle med Piratpartiet, som Guillou er kraftig modstander af), hvor hans bøger siden er udkommet. Han har modtaget en lang række priser og udmærkelser for sit forfatterskab.

Læs mere om den produktive forfatter på Wikipedia eller på Piratförlagets hjemmeside: piratforlaget.se. 

Materialer