Illustration: Mumitroldene
Illustration: Mumitroldene

Tove Jansson på Gl. Strand – og på biblioteket

10.06.17
I 2017 viser Kunstforeningen Gl. Strand en stor udstilling af Tove Janssons mangeartede værk. Læs om Mumi-troldenes mor her.

I 2014 ville Tove Jansson være blevet 100 år, i 2015 kunne Janssons Mumi-trolde fejre 70 års fødselsdag, og i 2017 viser Kunstforeningen Gl. Strand en stor udstilling af Tove Janssons mangeartede værk – den første af sin art nogensinde i Danmark. Rudersdal Bibliotekerne vil gerne følge op på udstillingen i København, og det gør vi bl.a. med en montreudstilling i Holte og med udsendelsen af en folder om Tove Jansson. Samt med denne lille tema-artikel om Mumi-troldene.

Småtroldene og den store oversvømmelse

I 1945 udgav Tove Jansson sin første bog om de sære væsener, der senere skulle blive til Finlands måske mest kendte bidrag til verdenslitteraturen: Mumi-troldene. Titlen på den første bog om Mumi´erne er ”Småtrollen och den stora översvämningen” (Jansson var finlandssvensker og skrev sine bøger på svensk), og selv om ordet ”Mumintrollen” ikke indgår i titlen, handler bogen om Mumi´erne. Jansson ønskede faktisk også selv at betegnelsen ”Mumintrollen” skulle indgå i titlen, men det afviste udgiveren, Schildts Förlag, fordi man her mente, at ordet ”småtroldene” var lettere forståeligt for børnene. De skulle bare have vidst…

Læs mere: tovejansson.com

Bogen er skrevet i krigens skygge og afspejler tidens angst for katastrofer i al almindelighed og for atombomben specifikt. 
Det er sidst i august, og Mumi-far er forsvundet under sin jagt på et hus, hvor Mumi-familien kan bo i løbet af den kommende vinter. Mumi-mor og Mumi-trolden begiver sig ud for at finde Mumi-far – og så kommer den store oversvømmelse. De redder sig op i Hattifnatternes båd, men andre farer truer. Heldigvis ender historien lykkeligt, Mumi-familien klarer sig - og det dybt originale univers fik som bekendt også en stribe fortsættelser, hvor man kan udbygge bekendtskabet med figurerne. 


Mumi-universet

Det er nærliggende at fortolke Mumi-dalen som forfatterens drøm om en fredelig og paradisisk verden, ligesom den kan ses som en afspejling af Janssons minder om en lykkelig barndom. Mumi-verdenen er grundlæggende en tryg verden, hvor de forskellige mere eller mindre mærkværdige indbyggere passer på hinanden. Men det betyder ikke, at der ikke er problemer i Mumi-dalen. Det kan være naturskabte problemer (kometer, vulkaner, vinterens kulde, osv.) eller det kan være sociale problemer med nogle af de mange utilpassede væsener. Blandingen af hygge og uhygge er vigtig for fortællingernes indre dynamik og for den episke spænding. Men stort set kan læsere heldigvis regne med, at problemerne bliver løst undervejs, og at historierne slutter i en positiv tone – det er jo trods alt børnebøger, det drejer sig om.

Læs mere: Mumi-universets officielle hjemmeside

Hvis du - som massevis af andre læsere – er blevet indfanget af det specielle Mumi-univers, giver Rudersdal Bibliotekerne netop nu flere muligheder for at uddybe bekendtskabet med Mumi´ernes mor, Tove Jansson. På biblioteket kan du låne de 9 regulære Mumi-bøger (den sidste af dem helt uden Mumi´er!), du kan låne tegneserier med Mumi-figurerne, du kan se film med Mumi-familien, eller du kan møde familien i form af billedbøger for de mindste. Og hvis det ikke skulle være nok, kan du udbygge bekendtskabet med Tove Janssons forunderlige verden via nogle af forfatterens andre bøger for børn og voksne. Desuden kan du finde en brochure om Tove Jansson på biblioteket, og på Holte Bibliotek kan du se en lille montreudstilling om Jansson og hendes værk.

Lån bøger af Tove Jansson

 

Materialer