Tegning: En drage
Tegning: En drage

Når bibliotekaren kæmper mod drager

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.10.16
Stefan kigger tilbage og fortæller om sin kærlighed til fantasygenren. Tag på en rejse med iskrystaller, 20-sidede terninger og mærkelige monstre.

Er der noget mere nervepirrende end at skulle rulle med en terning for at redde den uheldige troldmand fra den sikre død? Det mente jeg ikke som barn. Et terningslag, der besluttede om den vigtige helende formular eller det dræbende slag på det firøjede monster lykkedes. Når det lykkedes var man eventyrgruppens helt, og man følte sig højere end de monstre, som vi mødte på vores eventyr. Min kærlighed til fantasy starter på et bord med et brætspil. For os nørder, der var børn i 80’erne var Hero Quest et indgangsdrug til enten fantasygenren eller til gaming. Det var spændende, udfordrende og socialt.

Efter Hero Quest kom Dungeons & Dragons, Magic kort, Warcraft computerspillet, Dragonlance bøgerne og Elverfolket tegneserierne. Min fantasyverden blev udvidet. Hvis jeg lukker øjnene og prøver at forestille mig min barndoms fantasyverden, så er den tegnet af Larry Elmore, og baggrundsmusikken er temaet fra Warcraft II.

Hvis vi skal gå endnu længere tilbage, til da jeg var lille, der elskede jeg folkeeventyr, mytologi og myter, såsom Brødrene Grimms eventyr, Kong Arthur legenden, og nordisk mytologi. Fantasy var en genre, der samlede alle de fantastiske historier, og lod mig være helten.

 Brætspillet Hero Quest spilles af børn

Foto: Vi spiller Hero Quest i de gode gamle dage

Hvorfor kæmper bibliotekaren mod drager?

De to genrer, som jeg er gladest for er science fiction og fantasy. De vil altid være en del af mig, og de farver min verden med eventyr og uforudsigelighed. De giver mig, som så mange andre, en eskapistisk rejse væk fra hverdagen. Men vigtigst af alt, så er der ingen rammer for, hvor de kan føre mig hen. De lokker mig hen til ukendte verdener, og viser mig noget, jeg aldrig har set eller tænkt på før. Fantasy styrker min fantasi og science fiction min nysgerrighed. Det er nørdet, men det er godt! Både for sjæl og tankevirksomhed.

Kæmper bibliotekaren stadig mod drager?

Lige nu læser jeg Steven Eriksons Malazan Book of the Fallen bogserie, som kun kan anbefales til folk, der kan lide lange, tunge, episke og engelske fantasybøger. Men har fornyeligt læst følgende anbefalelsesværdige bøger: Neil Gaimans Amerikanske guder, og George RR Martins Den herreløse ridder, samt den nye tegneserieudgave af Conan. Til gamerne skal brætspillet Descent: journeys in the dark, og computerspillet The Witcher 3 prøves. Til sidst har brætspillet Defenders of the Realm bragt mig tilbage til min barndom, da Larry Elmore har illustreret spillet.

» LÆS OGSÅ om Forunderlig Fantasy på Litteratursiden

Flere gode fantasyhistorier

Tags
Materialer